Steeds meer mensen lopen rond met burn-outklachten door gebrek aan betekenis in hun leven. De afgelopen 20 jaar verdubbelde het aantal gevallen. Ook bij jonge mensen is het steeds vaker zichtbaar. De belangrijkste oorzaak is niet de hoge werkdruk of de prestatiemaatschappij. Nee, het heeft er alles mee te maken dat we in de afgelopen jaren iets zijn kwijt geraakt: zingeving; oftewel het gevoel dat we van betekenis zijn.
Waarom willen we van betekenis zijn?
Als mensen zijn we geschapen om in verbinding met anderen te leven. We zijn geen eenlingen. Toch is onze maatschappij steeds verder geïndividualiseerd. We zijn vaker op onszelf teruggeworpen. En dat is doodzonde. Want van betekenis zijn kun je pas als je verbonden bent met andere mensen.
Dirk de Wachter, een Vlaams psychiater zegt het zo: “Van betekenis zijn, heeft veel te maken met verbinding met de ander. Als wij op onszelf terugvallen, en weinig anderen hebben om mee samen te leven, dan dreigt betekenisloosheid.”
Wat is een betekenisvol leven?
Je leven krijgt dus pas betekenis in verbondenheid met anderen. Het gaat erom dat je wat losser van jezelf komt. Dat kan heerlijk zijn. In deze tijd zijn we zo gericht op onze eigen idealen en dromen. Maar het maakt ons niet gelukkiger als het steeds maar om onszelf gaat.
Dat geluk dus niet zit in enkel veel geld en een goede gezondheid voelen we wel aan. We hebben dus betekenis nodig. En dat vinden we alleen als we ook van betekenis zijn voor anderen.
Wat zingeving oplevert
Als we een betekenisvol leven leiden levert dat tal van voordelen op. Ja, ook daar is onderzoek naar gedaan. Michael Steger, een Amerikaans psycholoog, ontdekte dat mensen die hun leven als betekenisvol ervaren, blijer zijn, minder angstig en depressief zijn en meer tevreden zijn met hun baan.
Hoe kun jij van betekenis zijn?
- Investeer in je sociale leven!
Verbinding met anderen maakt ons gelukkiger. Zoek aansluiting bij een club, maak een praatje met de buurman, doe, net zoals Dorien, (zie bovenstaande video) vrijwilligerswerk. - Breng je gedrag in overeenstemming met wat je belangrijk vindt
Ontdek wat jij belangrijk vindt en zet stappen die daarbij passen. We hebben een verhaal nodig in ons leven. Een narratief noemen we dat: een persoonlijk en uniek verhaal dat jouw leven richting geeft.
Voorbeeld narratief:
Een vriend van mij heeft een kindje verloren aan een zeldzame ziekte. Nu zet hij zich in om geld in te zamelen en meer bekendheid te geven aan deze ziekte. Dat is zijn unieke verhaal waarom zijn leven ertoe doet.
> Wat is jouw unieke verhaal?
- Praat over de grote vragen
Een mens is een zinzoeker. We verschillen hierin van dieren die puur hun instinct volgen. We zoeken naar meer; het hogere. Praat erover met vrienden en familie over. - Draag bij aan een betere wereld
Grote problemen kunnen we niet oplossen, denk bijvoorbeeld aan het klimaatprobleem of de oorlog in Oekraïne. Dat kan heel frustrerend voelen. Maar laat je er niet door verlammen. In jouw kleine wereld kun je bijdragen aan een betere wereld.
‘Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.’
Mahatma Gandi
> Tip: Ga de natuur in!
Het is natuurlijk heerlijk om even de natuur in te gaan en tijd voor bezinning te hebben. Maar wist je dat de natuur nog een ander effect op je heeft? Daar ’s avonds naar de sterrenhemel te kijken of door een wandeling te maken in het bos komen we ‘los van onszelf’.
We raken dan onder de indruk van de grootsheid van de natuur en het leven. Hierdoor relativeren we ons eigen bestaan en gaan we ons minder belangrijk vinden. Mensen die vaak in de natuur zijn gaan socialer gedrag vertonen.
Bij Vriend en Vuur kennen we de kracht van de natuur. Daarom organiseren we wildernisreizen en gaan we regelmatig een weekend met een groep naar de Ardennen. Neem eens een kijkje op onze site.
Coaching
Je kunt er haast niet onderuit, het zoeken naar zingeving hoort bij je leven. Die zoektocht moet je aangaan voor een goed leven. Om te leven hebben we betekenis nodig. Wil je het gesprek hierover eens aangaan? Door middel van coaching helpen we je graag op weg om je eigen narratief te ontdekken.