Hoe maak je goede vrienden?

Mensen met goede vrienden leven langer, gelukkiger en gezonder. Zo blijkt steeds weer uit onderzoek. Het is één van de waardevolste dingen in het leven. Maar wat zijn dat, echte vrienden? Je kunt honderden ‘vrienden’ hebben op Facebook of Instagram maar het is veel belangrijker dat je een handjevol mensen om je heen hebt die je echt kennen en waar je helemaal jezelf kunt zijn.

Laat je kennen en ken de ander

Langdurige en waardevolle vriendschap kent vaak diepgang. In zulke relaties speelt kwetsbaarheid een belangrijke rol. En dat is een wisselwerking. Jij kent de gevoeligheden, angsten en worstelingen van de ander. Maar de ander ook die van jou en dat verbindt op een dieper niveau. Wanneer je een gezamenlijke hobby hebt is dat de verbinding tussen jullie. Maar als kwetsbaarheid de schakel is, dan ga je op een veel wezenlijker niveau om met elkaar. Bij goede vrienden geef je dus iets; jezelf. En dat doet de ander ook. Durf jij die stap naar kwetsbaarheid te zetten?

Bij goede vrienden geef je dus iets; jezelf.

Neem initiatief

Nieuwe vrienden maken begint bij initiatief nemen. Want echte vrienden maak je niet achter je mobiel of laptop. Als je last hebt van passiviteit, stel jezelf dan een doel. Laat anderen je daar desnoods bij helpen. Bekijk waar je interesses liggen en zoek daar mogelijkheden bij. Hou je van sporten? Dan is een sportclub een goede manier om vrienden te vinden. Speel je een instrument? Dan is de muziekvereniging misschien iets voor jou. Ook sociale evenementen op school of op je werk kunnen goed zijn om vrienden te maken. Sla ze zeker niet over.

Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk heeft onder jonge mensen helaas vaak een stoffig imago, maar dat is onterecht. Samen de ander helpen en dienen verbindt. Het geeft voldoening, mooie herinneringen en vaak ook nieuwe, verrassende en grappige ervaringen. Er zijn vele stichtingen actief die jongeren met open armen ontvangen voor vrijwilligerswerk. Dat kan lokaal maar ook landelijk. Zelf zet ik me in voor de organisatie World Servants. We organiseren werkvakanties in ontwikkelingslanden met jongeren, waarbij je een jaar lang met elkaar optrekt voor fondsenwerving en persoonlijke ontwikkeling. Een hele mooie ervaring.

Investeer in één op één contact

Vriendengroepen zijn leuk en gezellig, maar je kunt er ook gemakkelijk in ‘verdwijnen’. De aandacht kan snel opgeëist worden door een aantal personen of de groepscultuur zorgt er snel voor dat je jezelf anders voordoet dan wie je werkelijk bent. Het is daarom goed om binnen vriendengroepen ook één op één of in klein gezelschap af te spreken. Op die manier is het makkelijker om jezelf te zijn en tevoorschijn te komen en er is meestal meer aandacht voor elkaar. En anders ben je afhankelijk van sociale momenten als de vriendengroep bij elkaar is. Waarom zou je?

Ben jij een vriend of heb je een vriend?

Zoals ik al schreef speelt kwetsbaarheid een essentiële rol in de verbinding. Als je wilt dat een ander kwetsbaar is moet hij of zij je kunnen vertrouwen. Belangrijk hierbij is dat je niet oordeelt. We stoppen veel te snel mensen in hokjes. Op het moment dat je een vriend in een hokje plaatst is het wezenlijke contact over. Je verliest dan de interesse in de ander en zo zal ook jullie goede gesprek stoppen. Goede vriendschap is een levenslang gesprek dat je met een ander voert. Een open houding is daarbij de sleutel.

Goede vriendschap is een levenslang gesprek dat je met een ander voert.

Doe je mee?

Kun je wat meer hulp gebruiken, of durf je je niet zo gemakkelijk te geven? Bij Vriend en Vuur helpen we je graag op weg. Wij zijn erin gespecialiseerd om jongeren echt met elkaar in contact te brengen, op een dieper niveau. De meest eenvoudige vorm voor deelname is een Kampvuuravond. Maar een Ardennenweekend gaat al veel dieper. En het echte werk… een wildernisreis naar Noorwegen volgend jaar.