Keihard – voor jezelf en de ander. Je kent ze vast wel, mensen die spijkerhard lijken te zijn. Tevredenheid komt niet in hun woordenboek voor en emoties, die kunnen je alleen maar hinderen. Of misschien vinden anderen jou wel zo iemand. Gelukkig wordt niemand zo geboren, dit soort aangeleerd gedrag is weer af te leren, maar hoe?

Wat bescherm je?

Het is belangrijk om je te realiseren dat je door hard te zijn iets belangrijks beschermt. Het is een afweer- of overlevingsmechanisme waarmee je pijn, gemis of verlangen afschermt. Zaken waar niemand bij mag komen. Dit is heel natuurlijk gedrag en je hebt er vast alle reden voor. Misschien ben je wel gekwetst toen je klein was. Mocht je niet zijn wie je eigenlijk was, of je voelde je gekleineerd. De pijn die je ervaart als iemand op je ziel heeft getrapt wil je niet nog een keer meemaken. En daarom heb je dat pantser om jezelf heen gebouwd. Het geeft je misschien wat zekerheid maar tegelijkertijd doe je jezelf te kort.

 

De pijn die je ervaart als iemand op je ziel
heeft getrapt wil je niet nog een keer meemaken.

 

Hard voor jezelf = hard voor anderen

Een kind is van nature puur, open en kwetsbaar. Als volwassene zit dat kind nog steeds ergens in je. Je wilt liever niet dat masker dragen, maar juist voor de dag komen als je eigen ik, met al je mooie en minder mooie kanten. Door je negatieve ervaringen met kwetsbaarheid tonen, geef je alleen geen ruimte aan die eigen ik. Je bent hierdoor keihard – voor jezelf en de ander. Want als je zelf op slot zit sta je ook niet open voor de kwetsbaarheid die anderen laten zien. Sterker nog, jij ziet hun kwetsbaarheid zelfs als een bedreiging en je blijft erbij weg. Misschien wel door het maken van een grap, of door anderen weg te zetten als geitenwollensokkentypen. En zo probeer jij pijn en emoties bij jezelf te voorkomen.

Je pijn onder ogen komen

Mildheid en moed, dat is het recept voor een rijker leven. Je pijn onder ogen komen is geen pretje. Je blijft er niet voor niets al je hele leven bij vandaan. Er is moed voor nodig om die pijn of dat gemis onder ogen te komen. Maar door er contact mee te maken ga je het beter begrijpen en kun je leren om er anders naar te kijken. Graag wil ik je leren om met mildheid naar dat gekwetste kind te kijken, maar hem of haar ook te ontwapenen. Dat harnas mag uit. Je zult dan merken dat hardheid geen goede manier is om met je pijn om te gaan. Het maakt je juist eenzaam en staat echt contact in de weg. Ook al ken je nog zoveel mensen.

 

Dat harnas mag uit. Hardheid is niet
de manier om met je pijn om te gaan.

 

Mild zijn is te leren

Mild voor je zelf zijn, en daardoor ook naar anderen, is te leren. We geven je vast een paar tips.

  • Krijg inzicht in je eigen verleden. Wat voor ervaringen hebben jou gehard?
  • Veroordeel jezelf niet. Door hard te zijn wilde je jezelf enkel beschermen.
  • Zet je pijn en gemis om in verlangens en behoeftes. Zo verleg je de focus van wat je niet hebt op dat wat je wilt bereiken.
  • Spreek jezelf uit. Ja dit is eng, maar doe het met kleine stapjes. Wat heb je nodig, wat verlang je?
  • Bedenk dat, wanneer je hardheid bij anderen tegenkomt dit altijd een reden heeft. Ga er niet tegenin. Een mooie vraag als tegenreactie kan zijn: wat mis je of waar verlang je naar?

Milde mensen zijn mooier en gelukkiger

Zachtaardige mensen luisteren beter, hebben een goed inlevingsvermogen en maken makkelijker echt en betekenisvol contact. Vind je dat mooie eigenschappen? Investeer dan in mildheid. Hulp nodig bij de eerste stap of nog eens verder doorpraten? Vul dan hier het contactformulier in en meld je aan voor een goed gesprek. Dit kan in een heel ongedwongen omgeving. Kijk maar eens op onze pagina over coaching.