Oké – dan maak ik geen keuze
Elke dag maak je ontelbaar veel keuzes. Over de meeste denk je niet meer dan een paar seconden na. Maar over de grote beslissingen doen jongeren steeds langer. Er is zoveel te kiezen. Denk alleen maar eens aan hoeveel opleidingen je kunt kiezen. Keuzestress! Dit komt steeds meer voor. Wanneer er te veel mogelijkheden zijn is het verleidelijk om de keuze voor je uit te schuiven of helemaal niet te kiezen. De overdaad kan je verlammen. Denk aan de beslissing voor je baan, studie of misschien zelfs wel de keuze van een partner. Als er zoveel kan, hoe weet je dan of je in vredesnaam de juiste keuze maakt?
We geven je graag wat tips die kunnen helpen bij het maken van keuzes.
1. Ga niet voor de perfecte keuze
De perfecte keuze bestaat niet. Want hoe ga je daarachter komen? En is de perfecte keuze van vandaag dat morgen ook nog? Het zoeken naar de meest goede optie werkt eerder verlammend. Mensen die blijven zoeken naar de juiste keuze kiezen vaak helemaal niet; bang om op het verkeerde paard te wedden. Weet dit: geen keuze is ook een keuze. Als je je laat verlammen door perfectionisme dan gebeurt er niets. Besef dat je altijd imperfecte keuzes maakt. En dat is oké.
De perfecte keuze bestaat niet.
2. Zorg voor minder keuzemogelijkheden
Door je keuzes te beperken voorkom je keuzestress. Ga filteren. Waar ben je goed in, wat geeft je energie en wat vind je belangrijk? Vink af wat wel of niet binnen jouw criteria past. Het helpt ook om zaken die goed voelen en goed voor je zijn vast te zetten in je systeem; soms ontdek je gewoon dat je ergens blij van wordt, dat iets helemaal bij je past. Bijvoorbeeld een bepaalde sport. Hou daar dan gewoon aan vast. Minder keuzemogelijkheden maken het leven makkelijker.
3. Win informatie in
Ja, informatie en onderzoek. Je hebt het nodig om een keuze op te baseren. Als je te weinig informatie hebt, dan is het ontzettend lastig om een goede keuze te maken. Een knoop wordt makkelijker doorgehakt als je de keuze kunt onderbouwen. Spreek met jezelf af hoe lang je hierover gaat doen.
- Google informatie bij elkaar;
- Lees een boek, doe research, verdiep je in het onderwerp;
- Praat erover met anderen;
- Maak een overzicht van de voor- en nadelen;
4. Stel grenzen
Zelfs met voldoende informatie is het soms verleidelijk om te blijven wikken en wegen. En als je met genoeg informatie toch nog keuzestress ervaart dan wordt het tijd om paal en perk te stellen. Kies een deadline waarop je de knoop doorhakt. En als je het op dát moment nog niet weet, dan gooi je gewoon een muntje op. Simpel zat. Want als het zo moeilijk is om te kiezen, dan maakt het ook niet uit welke optie je kiest. Als dat wel veel had uitgemaakt, dan had je de keuze al gemaakt.
Dus zeg tegen jezelf: voor het einde van de week heb ik bepaald of ik deze opleiding ga doen. Of: ik geef mezelf 1 minuut om te bepalen wat we vanavond gaan eten.
Het succes van jouw keuze bepaal je voor een groot gedeelte zelf.
5. Spring in het diepe
Je kunt de toekomst niet voorspellen. Dus maakt het ook niet altijd uit welke keuze je maakt.
Op een gegeven moment is kiezen beter dan niet kiezen. Alle keuzemogelijkheden hebben voor- en nadelen die vaak even sterk tegen elkaar opwegen. Het punt is: als je de knoop eenmaal hebt doorgehakt dan ben je daar vaak tevreden over. Het succes van jouw keuze bepaal je voor een groot gedeelte zelf. Jouw inzet maakt of je het een succes wordt. Blijf niet wikken maar richt je blik vooruit en maak van jouw keuze de beste.
Ten slotte: Veel keuzes in het leven zijn verre van definitief. Nee, als je getrouwd bent is dat wel een groot ding. Maar kleding kun je ruilen, je loopbaan kun je wijzigen en je kunt altijd solliciteren naar een andere baan. Dus: Fouten maken mag. Je leert ervan. Je groeit erdoor. En je maakt nog eens wat mee.
Succes met het tackelen van de keuzestress en het kiezen. En… als je hulp wilt bij het maken van grote keuzes, dan weet je de blokhut van Vriend en Vuur te vinden.
Trackbacks & Pingbacks
[…] is een van de lastigste dingen. Denk aan de keuze voor een partner, of werk en studie (Lees ook: Keuzestress. 5 Tips die je weer op weg helpen). Hoe lang heb je daar al over gepiekerd? Een goede keuze begint met ontdekken wie je bent. Dat is […]
Reacties zijn gesloten.