Hoe lang zit jij al in je comfortzone? Anders gezegd: hoe lang leef je al het vertrouwde leventje waarin elke dag min of meer hetzelfde is? Een leven waarin jij ‘in control’ bent. Heerlijk comfortabel maar ook een beetje saai, toch? Ik wil je uitdagen om eens na te denken of dit echt het leven is dat je de komende jaren wilt voortzetten.
Waarom je gehecht bent aan je comfortzone
Je comfortzone is de plek waar jij op de troon zit. Je hebt de zaken onder controle. En dat is heerlijk. Het onbekende houd je buiten de deur. En daar heb je alle reden voor. Onbekende dingen kunnen angstige gevoelens oproepen. Angst voor het onbekende zorgt ervoor dat we geneigd zijn om voor het vertrouwde te kiezen.
Gedachte-experiment
>>> Sluit je ogen. Visualiseer in je hoofd je huidige leven. Denk aan welke baan je hebt, waar je woont, hoe je je vrije tijd invult e.d. Maak een denkbeeldige stap van 10 jaar zonder dat je grote veranderingen hebt doorgemaakt. Wat zie je? Je hebt misschien een iets grotere auto, je partner, kinderen en vrienden zijn ouder geworden en je hypotheek- of studieschuld is wat afgenomen. Zet nu weer een stap van 10 jaar. Wat zie je nu? Een wat ouder persoon, misschien een klein buikje maar nog steeds dezelfde baan/vrienden/hobby’s. Is dat het leven dat je voor ogen had toen je nog jonger was?
Van comfortzone naar vrije ruimte
Ja het is dus heerlijk die vertrouwde ruimte. Maar tegelijkertijd is het een gesloten ruimte waarin jij van binnenuit de deur op slot hebt gedaan. Je laat het onbekende buiten de deur. En dat is zonde, doodzonde.
Angst is de bewaker die je gevangenhoudt in de kooi van je veilige leven.
Als kind dromen we over grote dingen: profvoetballer of astronaut worden. Een wereldreis maken of een superheld worden. Ja, tamelijk onrealistisch vaak. Als volwassene leren we deze dromen te bezweren. De stem van ons innerlijke kind laten we verstommen.
Als je uit je comfortzone wilt stappen moet je afrekenen met een grote vijand: angst. Angst is de bewaker die je gevangenhoudt in de kooi van je veilige leven.
Angsten overwinnen door er mee leren om te gaan
Angst is een heel nuttige emotie. Het houdt ons weg bij gevaar. Door angsten leven we langer. Je kunt heel moedig zijn en zonder ski-ervaring van de zwarte piste afgaan. Maar door je knikkende knieën kies je toch maar voor een blauwe. Heel slim.
Zo werkt angst dus: het houdt je op het veilige pad. Maar lang niet altijd is angst zo functioneel. Het kan ook disfunctioneel worden of veel te groot. De keerzijde van angst is dat je altijd maar in je comfortzone blijft en zelfs niet van de blauwe piste af durft.
Angst verdwijnt niet vanzelf. Als je bang bent om te skiën verdwijnt dat maar op een manier: door het te doen. Ga dus niet wachten tot angst verdwijnt maar leer er mee te dealen.
Zo deal je met je angsten
Heel hard tegen jezelf zeggen: je moet niet bang zijn, werkt niet.
Angst laat zich niet wegduwen. Dus heel hard tegen jezelf zeggen: je moet niet bang zijn, werkt niet. Geef juist aandacht aan angst. Als je op het punt staat om iets engs te doen, adem dan rustig en zeg tegen jezelf: ik vind dit eng, ik voel angst, dat mag er zijn maar ik laat me er niet door afschrikken.
Binnenkort hoop ik wat meer over dit onderwerp te schrijven. Er is namelijk veel onderzoek naar gedaan en dat deel ik graag met je. Houd daarom mijn blog in de gaten. Kun je niet wachten? Een heel aardig boek over angst is het boek Vrij van angst van psycholoog Jud Brewer.
Droom klein
Kijk, het is natuurlijk prachtig als je emigreert naar Spanje en daar je leven wilt opbouwen zoals Wilco en Denise (zie bijgevoegd videofragment). Maar ik wil je vooral aanmoedigen om klein te dromen. Om te emigreren moet je toch uit een bepaald hout gesneden zijn. Dit past lang niet bij iedereen.
Om stappen uit je comfortzone te zetten moet je klein beginnen. Hoe groter de stap hoe meer angst je ervaart. En dat kan ervoor zorgen dat je helemaal geen stap zet. Begin dus met kleine stapjes, zo krijg je controle over je angsten.
Maak stappen die bij jou passen
Uit je comfortzone breken doe je niet zomaar. Het klinkt groots en meeslepend. Maar het kan ook een recept zijn voor een burn-out. Je moet namelijk niet zomaar een stap zetten. Je bijvoorbeeld opgeven voor een amateurtheatergezelschap kan een mooie stap zijn maar dit moet wel bij je passen.
Voor een andere afslag in je loopbaan bijvoorbeeld moet je eerst goed bedenken wat bij je past. Uit je comfortzone stappen begint dus met de vraag: wie ben ik, en vervolgens, wat wil ik. Op die moeilijke vragen helpen we je graag met het zoeken van een antwoord. Kijk eens onder het kopje Personal Coaching op onze website of lees dit blog eens.