Corona voorbij, en nu?

We verlangen er allemaal naar: een einde aan de coronapandemie. Zonder beperkingen weer doen wat je gewend was te doen: feestjes bezoeken, je oma omhelzen of gewoon weer ouderwets in de school- of collegebanken zitten. Terug dus naar het leven van voor 2020. Of… of wil je misschien dingen ook anders gaan doen? Door de pandemie werden we gedwongen om op een andere manier te leven. Het is mooi en goed om daar eens op terug te kijken en te bedenken wat je geleerd hebt over jezelf. Deze periode biedt namelijk veel kansen voor persoonlijke groei. Corona (bijna) voorbij, en nu? We zetten wat adviezen voor je op een rijtje.

Bedenk wie echt belangrijk voor je zijn

Doordat er even geen feestjes en verjaardagen werden gevierd werd je sociale leven kleiner. Je merkte hierdoor wie er echt toe doen in je leven. Wie heb je gemist, en met wie bleef je contact houden?

Durf jij ook contacten los te laten?

Uit sleur of gewoonte houd je soms jaren contact met mensen waar je eigenlijk geen verbondenheid meer mee hebt. Ondertussen kost het je wel tijd en vaak ook energie, terwijl het je maar weinig oplevert. Durf jij ook contacten los te laten? Dat creëert ruimte voor iets nieuws.

TIP: teken een stip op een vel papier en zet je naam erbij. Teken daar omheen drie cirkels. Een kleine cirkel, een grotere en een nog grotere. Zet de namen van degenen die je na aan het hart liggen in de kleinste cirkel. Zet andere vrienden, collega’s en familieleden in de tweede cirkel en zet kennissen en bekenden in de derde cirkel zodat iedereen die jij kent een plek heeft. Nu wordt zichtbaar wie er voor jou belangrijk zijn en in welke contacten je wilt investeren.

Wat doe je met je tijd?

Tijdens de lockdown had je wellicht opeens tijd over, terwijl het daarvoor altijd woekeren was met tijd. Het is goed om eens te bedenken hoe jij tijd ervaart. Is het een tijger die je op de hielen zit, of ben jij in staat heel bewust te kiezen en zo de baas te zijn van je tijd? Voorbij corona wil je je leven weer op orde hebben, toch?

Een belangrijke vraag bij je tijdsbesteding is: wat geeft energie en wat kost energie? Een goede balans hierin is belangrijk voor een gezonde mentale en lichamelijke conditie. Experimenteer eens met nieuwe routines. Daarvoor is ruimte op het moment dat je minder gehaast en druk bent. Bijvoorbeeld door een gezondere houding ten aanzien van je werk aan te nemen. Of door meer tijd met je geliefden door te brengen. Door minder te doen, maar met meer aandacht wordt je leven kleurrijker en vreugdevoller.

 ‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’

 Ga op zoek naar de leegte

Een oud gezegde luidt: ‘eenvoud is het kenmerk van het ware’. Ik ben bang dat we die eenvoud een beetje kwijt zijn geraakt. Tegenwoordig zijn we continue online. We moeten mee in de ratrace van het leven: carrière maken, meer geld verdienen of meer impact maken.

Herken je er iets van? En heb je een leegte ervaren toen dat wegviel omdat je minder of geen werk had, of je sociale leven tot stilstand kwam? Mooi! Die saaiheid of leegte leert je namelijk iets. Waar je misschien snel afleiding zoekt wil ik je aanleren om de leegte te onderzoeken. Het biedt kansen om te ontdekken wat er voor jou echt toe doet. Het woord afleiding zegt het al, het leidt je van iets af. Probeer te ontdekken wat jou triggert om je af te leiden. Vaak zit daar iets waar je mee aan de slag moet.  Onzekerheid, angst, schuld of…? Het is belangrijk om dat onder ogen te komen. Daar liggen namelijk jouw groeikansen.

Wat heeft jou door je zwaarste momenten heen geloodst?

Ontdek je hulpbronnen

Ik heb in deze coronatijd geleerd dat eenvoud me gelukkig maakt. Een rondje wandelen door het bos, een biertje drinken op de stoep van mijn huis met een goede vriend. Of geconcentreerd luisteren naar een muziekstuk terwijl ik wat in de vlammen van de houtkachel staar. Hulpbronnen noemen we dat. Ze maken je gelukkiger en stabieler. Wat heeft jou door de zwaarste momenten heen geloodst? Maak er gerust eens een lijstje van en neem er vooral de tijd voor. En zoek het in de eenvoud, dan ben je met minder gelukkig.

Wees speels

Vind jij het leven van een volwassene soms ook zo saai? Alles is gepland en er is geen ruimte voor spontaniteit. Het kind in ons sterft langzaam en we leven een heel serieus en efficiënt leven. Vind je het gek dat we zo kunnen verlangen naar de vakantie? Dan leggen we even dat serieuze leven af en ontstaat er ruimte voor speelsheid en spontaniteit.

Doe eens iets onverantwoords

Het is goed om deze nare periode te gebruiken en voorbij corona die spontaniteit ook in je dagelijkse leven vorm te geven. Dus regisseer je leven niet volledig maar hou tijd voor ontspannen en spontane momenten. Zet op gezette tijden harde muziek op (rekening houdende met de buren), zing en dans mee of doe eens iets onverantwoords: overnacht op het strand of ga barbecueën in de winter. Dat geeft een positief gevoel, plezier en energie. Lees ook het artikel: “Het innerlijke kind, zorg jij er goed voor?“.

We hopen dat deze tips je inspireren voor de toekomst. En nee, het is niet eenvoudig om van je ingesleten gedragspatronen los te komen. Maar als je merkt dat je niet terug wilt naar je leven van voor de coronapandemie dan is het nu de tijd om daar mee te beginnen. Corona is (bijna) voorbij. Kun je hulp gebruiken bij het veranderen? Je weet ons te vinden.