Je staat voor grote keuzes in je leven. In deze tijd nog meer dan vroeger. Alle opties zijn namelijk binnen handbereik door de multimedia en internet. Dus logisch dat het soms best lastig kiezen is. Door al die opties kan kiezen zo lastig worden, dat je vervolgens niets meer kiest. Daarmee vermijd je de lastigheid van het kiezen. En dat is zonde voor je persoonlijke groei.

We geven je wat tips mee bij het maken van (de juiste) keuzes.

De perfecte keuze bestaat niet

Regelmatig kom ik jonge mensen tegen die (onbewust) van zichzelf verwachten dat ze de perfecte keuze maken. Een soort ‘nu of nooit’ gevoel hebben zij. Daarbij streven ze soms naar het ultieme geluk in korte tijd. Niet realistisch en niet haalbaar.

Realiseer je dat je voortdurend wordt beïnvloed door reclame op socials door influencers die het voor elkaar lijken te hebben. Snel rijk worden, vijf keer per jaar een snoepreisje, direct je droombaan. Schei uit, trap er niet in. Geluk draait daar niet om. Ook al zou je daar zijn, dan nog ben je niet persé gelukkig. Ook miljonairs springen voor de trein of bekende artiesten zijn depressief of zwaar verslaafd.

Focus op proces, niet op eindresultaat

Leer te focussen op het proces wat jij gaat. Elke keuze is daarbij een stap verder. Vier je successen, ook al zijn ze klein. Dit bepaalt je bij de weg die je aflegt. Heb je voor iets gekozen wat niet bij je past? Mooi! Weer een ervaring rijker.

Ik zag pas een afbeelding van een kunstwerk. Het was een gouden propje en zo heette het kunstwerk ook. De kunstenaar wil daarmee duidelijk maken dat alle keuzes meedoen in jouw proces, ook al is het een propje wat je weggooit omdat het voor jouw gevoel over moet.

Dus heb je kritische ouders of vrienden die vinden dat je gelijk de juiste keuze moet maken? Ga het gesprek er eens over aan. Geef jezelf de permissie om aan bepaalde zaken te snuffelen en ook de tijd te nemen om dingen uit te sluiten. Doorzetten is soms ook goed, ook al is het gevoel niet altijd lekker. Ook zo’n keuze draagt bij aan jouw groei. Niet alles kan altijd leuk zijn. Je moet de berg eerst beklimmen voordat je van het uitzicht kunt genieten.

Stel tussendoelen

Maak je doelen niet te groot, maar verdeel ze in tussendoelen. Zo maak je de groeistappen behapbaar. HBO diploma halen? Kijk eerst eens of je de instaptoets haalt. Gelukt? Vier dat succes en ga door naar de volgende stap. Lukt het om je propedeuse te halen? Gelukt? Mooi, vier dat en stel weer een nieuw doel. Voor je het weet huppel jij met je diploma rond.

De afbeelding hieronder illustreert mooi hoe het werkt op de levensladder.

Filteren en onderzoeken

Soms sta je te duizelen voor alle keuzemogelijkheden die je hebt. Neem bijvoorbeeld een supermarkt met 10 soorten pindakaas. Welke moet je kiezen? Het helpt dan om eerst de pindakazen af te laten vallen waarvan je zeker weet dat die het niet worden. Informatie inwinnen helpt daarbij. Hoeveel zit erin? Wel of geen nootjes? smeuïg of droog? Op die manier vallen er steeds meer af en hoef je uiteindelijk maar tussen een paar opties te kiezen.

Onderzoek helpt bij het maken van keuzes. Als je meer informatie hebt, heb je meer input om je keuze af te wegen. Een leuke auto kan op het eerste gezicht heel anders overkomen dan wanneer je de feitelijke details kent. Maar het ligt er ook aan wie je bent en wat jij nodig hebt. Kies jij snel op basis van intuïtie, dan is meer informatie voor jou handig. Ben jij een perfectionist en detaillist, beperk dan juist je informatie. Ken jezelf dus in datgene wat je nodig hebt en wat bij jou past.

Waag de sprong

Uiteindelijk komt het aan op een stukje moed en nuchterheid. Stap over angst heen, doe gewoon, onderneem wat en leef! Lukt kiezen echt niet, dan maar dobbelen of iene-miene-mutte. Het faalgevoel van een verkeerde keuze zit vaak in jouw hoofd en hoeft feitelijk helemaal niet zo te zijn. Als je – wanneer je oud bent – terugkijkt, gaat de mate van tevredenheid niet in eerste instantie om de keuzes die je gemaakt hebt maar hoe je met je keuzes bent omgegaan. Kun jij jezelf dan recht in de spiegel aankijken? Dan is het goed.